Bilde av en elektriker som tilpasser ledninger i et sikringsskap

Slik velger du riktig elektriker

Det kan være vanskelig å finne elektriker når du trenger det. Følger du de 7 rådene under, er du godt rustet til å finne den riktige elektrikeren for deg.

Bilde av Gjermund Stensrud

Gjermund Stensrud

Sist oppdatert: 31.10.2022
Innhold:
  1. Lag en grundig oppdragsbeskrivelse
  2. Få tilbud fra flere elektrikere
  3. Sjekk kvalifikasjoner og referanser
  4. Vær realistisk om prisen
  5. Skriv kontrakt
  6. Betaling
  7. Få kvittering og samsvarserklæring

Når du trenger elektriker, er det lett å se seg blind på pris og tilgjengelighet. Selvfølgelig vil du få jobben gjort raskest mulig til en lavest mulig pris, men det kan lønne seg å ha litt is i magen før du inngår en avtale.

Det er høye krav til hvem som kan gjøre elektriske arbeider i Norge, og derfor er det viktig å gjøre en grundig vurdering av hvem du slipper til i din bolig. En dårlig utført jobb kan føre til dyre feil eller i verste fall branntilløp.

Få tilbud fra flere elektrikere

1. Lag en grundig oppdragsbeskrivelse

For å finne riktig elektriker for jobben er det viktig å skrive en mest mulig detaljert oppdragsbeskrivelse, og gi leverandøren så mye relevant informasjon som overhodet mulig.

Spesifiser derfor hva du ønsker utført, når du ønsker det gjort og om du vil ha en fast pris eller et generelt prisestimat.

Jo bedre forståelse elektrikerne har av hva jobben går ut på, og hva den krever, jo lettere blir det for dem å gi deg et konkret og realistisk prisestimat for jobben. Som kunde har du alt å tjene på et mest mulig reelt prisestimat helt fra starten av, slik at du potensielt kan unngå uhyggelige overraskelser når regningen kommer.

2. Få tilbud fra flere elektrikere

Forbrukerrådet anbefaler alltid å innhente tilbud fra flere leverandører før du bestemmer deg. Med tilbud fra flere elektrikere får du et sammenligningsgrunnlag, som igjen sørger for at du får et bedre bilde av hva jobben vil koste.

For at sammenligningen skal bli enkel og best mulig bør du derfor sørge for at oppdragsbeskrivelsen er detaljert. Den må inneholde all den relevante informasjonen elektrikeren trenger for å kunne gi deg et realistisk tilbud.

I stedet for å selv finne og kontakte flere elektrikere for å få tilbud, kan du ganske enkelt fylle ut skjemaet på denne siden, og la oss gjøre letejobben for deg.

Etter å ha fylt ut det korte skjemaet blir du kontaktet av flere elektrikere som vil gi deg sine pristilbud. Da går det raskt å sammenligne tilbud og vurdere hvilket som passer deg og dine behov best.

Sammenlign tilbud nå!

3. Sjekk kvalifikasjoner og referanser

Når du har hentet inn tilbud fra flere elektrikere, bør du være tålmodig og ikke ta et valg uten å gjøre litt nærmere undersøkelser av firmaet.

Alle som vil utføre elektrisk arbeid i Norge skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Registeret driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og når en bedrift er i Elvirksomhetsregisteret, sier man gjerne at de har DSB-godkjenning.

I tillegg til å sjekke at selskapet er godkjent, kan du i registeret se en mer detaljert oversikt over hvilke typer oppgaver selskapet er kvalifisert til å utføre.

Andre kvalifikasjoner:

I enkelte tilfeller kan det være nyttig å sjekke andre kvalifikasjoner i tillegg til DSB-godkjenningen.

Skal du for eksempel installere spotter på badet bør du sørge for at du velger en godkjent våtromsbedrift til jobben.

På samme måte bør elektrikeren være godkjent av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om du skal gjøre en større omstilling til et smarthus.

For større oppdrag kan det også være lurt å sjekke selskapets økonomi i Enhetsregisteret eller en annen regnskapsportal, slik at du er trygg på at selskapet er i stand til å fullføre jobben.

Sjekk referanser

Når du har sjekket de formelle kvalifikasjonene, er det lurt å bruke litt tid på å sjekke referanser fra tidligere kunder. Søk gjerne opp selskapet og sjekk om det finnes brukervurderinger noe sted.

Husk at du alltid må ta referanser på nett med en klype salt, men du vil raskt få et inntrykk av om selskapet har mange misfornøyde kunder eller ikke.

4. Vær realistisk om prisen

Det er selvsagt fristende å vurdere tilbudene du mottar utelukkende på pris, men pris er ikke alt. Selvsagt skal du ikke betale mer enn nødvendig for jobben, men prisen bør sammenlignes på likt grunnlag.

Krever jobben din ekstra kvalifikasjoner, og har alle elektrikerne dette? Er prisen fra elektrikerne direkte sammenlignbar, eller har noen utelatt utgiftsposter som materialer fra pristilbudet de har gitt deg?

Kort sagt er det mange ulike variabler i et pristilbud, så du bør derfor gå nøye gjennom tilbudene før du sammenligner, slik at du vet du sammenligner på riktig grunnlag.

Mistenkelig lav pris?

Noe av det verste som kan skje om du ser deg blind på pris, er at du velger en useriøs leverandør som ikke klarer å gjøre jobben riktig eller ferdig. Da vil du ende opp med å måtte få inn en annen elektriker til å rydde opp, og da vil sparingen på det første tilbudet raskt forsvinne.

Du kan selvfølgelig aldri vite hvor bra eller dårlig jobben vil bli, men det er nettopp derfor det er viktig å gjøre en grundig vurdering. Slik minimerer du risikoen så mye som overhodet mulig.

Få konkurransedyktige tilbud nå!

5. Skriv kontrakt

Når du har sammenlignet tilbud og bestemt deg for hvilket tilbud du vil gå for, er det viktig å skrive en kontrakt med elektrikeren. En skriftlig kontrakt som spesifiserer hva som skal gjøres, til hvilken pris det skal gjøres og alle andre relevante detaljer, er en sikkerhet for begge parter.

Skulle det bli uenighet om gjennomføringen av eller enkelte elementer av oppdraget vil kontrakten holde både oppdragsgiver og oppdragstaker ansvarlig.

Forbrukerrådet har utarbeidet kontraktsmaler for håndverkere, og vi anbefaler at du kopierer den og får med alle relevante aspekter ved oppdraget før arbeidet starter.

Det aller viktigste er å avklare, helt konkret, hva som skal gjøres av arbeider og til hvilken pris. Her er det viktig å være tydelig på om det er en fastpris eller skal betales på timer, og om materialer er inkludert eller i tillegg til prisen.

6. Betaling

Håndverkertjenesteloven legger fram tre måter du kan avtale pris på.

Hvordan avtale pris?

Fast pris: Har dere blitt enige om en fast pris for jobben, så er dette prisen du som kunde skal betale. Håndverkere har ikke rett til å komme til deg i etterkant av jobben og kreve ytterligere gebyrer utover den faste prisen, og når dere er enige om en høyeste pris (fastprisen) skal ikke sluttfakturaen din overstige dette.

Prisoverslag: Når elektrikeren gir et prisoverslag, er ikke prisen like satt som i tilfellet med en fast pris. Når det er sagt, så skal uansett ikke prisen bli vesentlig høyere enn prisoverslaget. Sluttprisen skal ifølge Forbrukerrådet ikke overstige overslaget med mer enn 15 %, med mindre noe er «uttrykkelig avtalt».

Gjengs pris: Dette blir gjeldende utgangspunkt for prissetting om dere ikke har avtalt pris på forhånd. Gjengs pris betyr at prisen beregnes på vanlig måte for tilsvarende tjenester, og du kan finne denne ved å hente inn pristilbud fra andre aktører i samme bransje.

Det er lurt å inkludere betalingsform i kontrakten for å unngå tvister i etterkant av oppdraget.

Generelt bør du dessuten unngå å betale kontant for håndverkertjenester, og dette gjelder spesielt på større oppdrag. I verste fall kan du bli stilt som medansvarlig om selskapet viser seg å unndra skatt.

7. Få kvittering og samsvarserklæring

Når elektrikeren har fullført oppdraget, må du sørge for å motta kvittering og dokumenter som samsvarserklæringen for utført arbeid. Samsvarserklæringen er på din garanti for at jobben som er gjort er utført i henhold til gjeldende sikkerhetskrav.

Har du gjort arbeider på det elektroniske i hjemmet uten riktig godkjenninger og med manglende dokumentasjon, vil det bli sett på som et avvik ved boligen i et eventuelt boligsalg.

Som eier av det elektriske anlegget, er du pliktet å ta vare på samsvarserklæringen, samt annen relevant dokumentasjon om anlegget. Det kan være lurt å sikre seg digitale kopier som et tillegg til de fysiske dokumentene. Bruker du en tjeneste som Boligmappa.no kan leverandører i de fleste tilfeller laste opp dokumentasjon direkte dit.

Ønsker du tilbud på elektrikere?

Du kan enkelt få tilbud fra flere elektrikere med anbudstjenesten vår. Da kan du sammenligne tilbudene og vurdere hva som er viktigst for deg, enten det er pris, erfaring eller når oppdraget kan utføres.

Det er helt gratis å motta tilbud gjennom tjenesten vår, og du står fritt til å takke ja eller nei til tilbudene.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden vår.

Fyll ut skjemaet nå!