Bilde av elektriker som tester det elektriske anlegget

Elkontroll: Dette må du vite

Feil på det elektriske anlegget kan få fatale konsekvenser. Elkontroll er et godt virkemiddel for å minimere risikoen for ulykker.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 12.03.2020

Hvert år forårsakes mange branner av feil i elektriske anlegg. Derfor er det lurt å gjennomføre regelmessig elkontroll av anlegget ditt, slik at du avdekker eventuelle feil og mangler før det fører til brann eller andre skader på boligen.

Hva er en elkontroll?

En elkontroll er en fysisk undersøkelse av det elektriske anlegget i boligen din.

Meningen med undersøkelsen er å vurdere om elektriske installasjoner og det elektriske anlegget er forsvarlig å bruke. I tillegg skal det gis en vurdering om noe av det elektriske utgjør en brannfare.

Hvor ofte er det nødvendig med en elkontroll?

Elkontrollen bør utføres relativt regelmessig, men det er ikke noe fasit på hvor ofte det er. Ved salg av bolig er det naturlig at man gjennomfører en elkontroll av det elektriske anlegget. Enkelte forsikringsselskaper gir rabatter om det gjennomføres en elkontroll innen en gitt intervall.

Dette sjekkes under en elkontroll
  • Sikringsskap sjekkes for feil.
  • Termografi eller annen måling av varmgang i sikringsskapet.
  • Jording av stikkontakter og om det mangler der det skal være.
  • Stikkprøver av det elektriske anlegget.

Hvem kan utføre en elkontroll?

For å utføre selve elkontrollen må du bruke en elkontrollør med autorisering som tilfredsstiller kravene for tilleggskompetanse i henhold til normene i NEK 405-serien. Sertifiseringen må være gyldig og dokumenteres om man skal kunne kvalifisere til redusert forsikringspremie fra forsikringsselskaper.

Tilstandsrapport

Når undersøkelsen er gjennomført vil du få en tilstandsrapport fra elektrikeren, hvor det står tydelig hva som bør utbedres.

Du vil som regel også få anbefalinger på generelt grunnlag om ting som kan forbedres, men som ikke nødvendigvis utgjør noe fare. Et eksempel på dette kan være overdreven bruk av skjøteledninger til apparater som er permanente, som f.eks. en TV.

Hva gjøres ikke under elkontroll?

En elkontroll er ikke det samme som feilsøking av småting du eventuelt lurer på om bør fikses.

Elkontrollen handler kun om å avdekke feil og mangler som vil utgjøre en fare. Ønsker man undersøkelser utover det en elkontroll tar for seg skal man tilkalle en elektriker til dette.

Få tilbud på elkontroll